utorak, 23. veljače 2016.

Još jedan udar na prevoznike iz BiH? (90/180 dana)

Još jedan udar na prevoznike iz BiH?

Ostaje li na ovome? 



Prema informacijama, veliki broj vozača teretnih motornih vozila, kao i vozača autobusa sa teritorije BiH, od petka je vraćen sa graničnih prelaza sa Republikom Hrvatskom (EU). Kao razlog navode direktivu koju je donijela Europska unija, po kojoj građanin Bosne i Hercegovine, na teritoriji Europske unije može da boravi najviše 90 dana u zadnjih 6 mjeseci. Svaki vozač, za koga je prilikom provjere utvrđeno da je boravio više od 90 dopuštenih dana, vraćen je sa granice. Ono što prevoznicima takođe pravi problem, je i činjenica da niko od nadležnih na graničnim prelazima sa kojih su vraćeni, nije znao da kaže kada oni ponovo stiču pravo na ulazak u EU.
Ovaj potez napravio je problem velikom broju firmi čiji su vozači već ispunili dozvoljeni broj dana, te su vraćeni sa graničnih prelaza, ali i svima ostalim za koje je samo pitanje dana kada neće moći preći granicu.


Ubrzo će se održati sastanak u Vanjskotrgovinskoj komori gdje će ovo pitanje biti glavna tema.
Kako nezvanično saznajemo, tražiće se da se ovaj zakon ne sprovodi na privredna lica nego samo na fizička, odnosno da se ova direktiva ne sprovodi na vozačima teretnih vozila i autobusa koji voze na teritoriji EU, a imaju državljanstvo BIH.
Ekipa Portala BHBus.ba je prije 10-tak dana svjedočila sastanku između par prevoznika koji su istakli ovaj problem i izgleda da su se njihova predviđanja obistinila... Nastavljamo pratiti situaciju....

Prenos informacija: Bh bus .ba 

0 komentari: