petak, 12. veljače 2016.

Sjećanje na djeda Mercedesa LK 311 th

Sjećanje na djeda


Godinama je samo jedna stara fotografija bila ono što je Georgu Ebelingu prizivalo sjećanje na djeda. Tada je ugledao Mercedes LK 311 iz 1958. i djelovao istoga trena.
Kada je Georg Ebeling ušao u radionicu u gradu Soltau u Donjoj Saskoj, nije mogao vjerovati svojim očima – ugledao je plavi Mercedes LK 311 iz 1958. godine, isti kao kamion kakvog je nekad posjedovao i njegov djed.
Taj “kljunaš” bio je jedan od pet kamiona kojima je djed izgradio svoj biznis u godinama nakon drugog svjetskog rata. Fotografija iz 1968 na kojoj djed ponosno pozira ispred svoje flote svjedoči o tim vremenima. Dugo je taj svjetlosni zapis bio jedini podsjetnik na dugu obiteljsku poslovnu povijest koja je počela još 1927. godine zaprežnim vozilom za prijevoz mlijeka.
 “Ponosan sam na poslovnu tradiciju obiteljske tvrtke, zato sam jednostavno morao imati taj kamion”, govori unuk osnivača tvrtke. U radionici su upravo završili s restauracijom kamiona, tako da na njemu nije bilo puno posla – George je samo ispisao logo tvrtke i 1993. godine plavi “kljunaš” preselio je u prostore obiteljske tvrtke u Wedemarku pokraj Hannovera.




“Da bi savršeno očuvali oldtimera, trebali bi ga držati pod staklenim zvonom”, kaže Ebeling s osmijehom. No, s druge strane – vozilo jednostavno treba biti voženo. Zato on svog oldtimera ne drži konzerviranog, “kljunaš” je dostupan svim zainteresiranim kolegama. “Uvijek me iznenadi činjenica da nakon pet dana u tjednu provedenih za volanom kolege preko vikenda žele voziti ovaj kamion”.
Ne može svatko istoga trena upravljati vozilom koje zahtijeva korištenje predgrijavanja i međugasa. Ebeling povremeno iz svog ureda začuje glasno krčanje mjenjača. “Nakon nekoliko minuta prilagodbe svi ga uspiju voziti”.
I nakon 55 godina, LK 311 funkcionira besprijekorno. Samo je motor brisača morao biti zamijenjen, inače – problema nema. “Uvijek upali od prve i radi savršeno”, kaže Georg.
Jedno staro vozilo spašeno je od propadanja i postalo je zaštitni znak tvrtke. Ono svog vlasnika podsjeća na dugu obiteljsku prijevozničku tradiciju i djeda, njezinog utemeljitelja.

Mercedes-Benz LK311th

Produkcija: 1950-1954 (3500 L), 1955-1961 (L 311)
Motor: DB OM 312, 100 KS
Konstrukcija: R6
Zapremnina: 4580 ccm
Mjenjač: 5 brzina
Masa: 3,2 t
Nosivost: 3,5 t

0 komentari: